Workshop architectuur

In de workshop wordt de focus gelegd op buiten bestaande kaders durven denken.

Wat is architectuur, wat doet een architect, wat is een maquette, hoe bedenk je een huis, gebouw, uitleg schaal, uitleg vooraanzicht/zijaanzicht, uitleg plattegronden. Ondersteund door veel beeldmateriaal van minder gangbare huizen/gebouwen.
Op schaal tekenen
De leerlingen krijgen per twee of drietal een meetlint en gaan zichzelf op wit A4 papier op schaal 1:50 tekenen. Het hoeft geen mooi lijkend poppetje te zijn maar moet wel ongeveer qua grote kloppen. Dit poppetje kunnen ze de rest van de dag gebruiken om de schaal te vergelijken. Pas ik onder de deur door? Enz.

1:50 is makkelijk uit te rekenen door: lengte bijv. 200 cm te verdubbelen = 400 cm en er dan 2 nullen af te halen = 4 cm. Meester Mark van 200cm wordt dus als poppetje 4 cm.
Opdracht (5 minuten)
De gastdocent legt uit wat de opdracht is: Bouw een maquette van een droomhuis.

Pakket van eisen: Maximaal 3 verdiepingen hoog. Een woning waar je zelf later in zou willen wonen op een stuk eiland ergens op de wereld van 15 meter breed en 20 meter lang. Dat is op schaal dus 30 cm breed en 40 cm lang.
Idee vormgeven
De leerlingen schrijven in tweetallen 10 idee├źn voor hun huis op.
De gastdocenten en begeleiders helpen de leerlingen hierbij.
Schetsen
De groepjes maken op a4 een schets van het voor- of zijaanzicht van het huis.

Maquettes maken
De leerlingen gaan aan de slag om maquettes te maken van hun schetsen (volgende week gaan we hiermee verder).
Opruimen lokalen
Dagafsluiting
We sluiten eerst gezamenlijk en daarna alleen met de leerlingen de dag af.
Einde schooldag
We brengen de leerlingen naar de ingang van het UMCG en komen terug voor de evaluatie.

Presentaties
De leerlingen zitten aan de zijkant en de presenterende leerlingen staan voor de jury. De vakjury krijgt van elk groepje een presentatie over het ontwerp. De jury geeft feedback en kiest uiteindelijk een winnaar.
Deze geven bij elk groepje een tip en een top. We vragen ook de toekijkende leerlingen om feedback (bijv interieur, fantasie, Interieur, exterieur, constructie, creativiteit, presentatie).

css.php