lammerburen-2

 

Het is stil op de boerderij

————————————————————————————————————————– Doelgroep Het project het is stil op de boerderij is bedoeld voor leerlingen van groep 3 en 4 van de basisschool. ————————————————————————————————————————–

Inhoud Aan de hand van een presentatie op school ( door de leerkracht zelf uit te voeren) en een bezoek aan Natuurboerderij Lammerburen leren de kinderen over de verschillen tussen het leven op een boerderij nu en in 1880. Vroeger had een boer veel hulp van knechten en meiden op de boerderij. Tegenwoordig heeft hij zoveel machines dat hij alles alleen af kan.

De kinderen ontdekken ook waarom huidige boerderijen er heel anders uitzien dan vroeger en de invloed van de seizoenen op het boerenleven.

 

Activiteiten in de school De leerkracht kan met behulp van een digitale presentatie en bijbehorende vragen klassikaal de verschillen tussen het leven op een boerderij rond 1880 en nu bespreken.

Ook is er een maquette beschikbaar van de boerderij Lammerburen, die de klas gaat bezoeken. Aan de hand van de maquette kan er verteld worden wat er allemaal gebeurde op de boerderij. Ook is er een puzzel van het terrein om de boerderij. Met de puzzel leren de kinderen wat de boer allemaal voor zichzelf verbouwde.

 

Overige activiteiten

Naar eigen inzicht van de leerkracht.

————————————————————————————————————————–

Erfgoededucatie

De leerlingen van groep 3 en 4 bezoeken de Natuurboerderij Lammerburen.

Eigenaar Jan Enne Haack vertelt over de geschiedenis van de boerderij, deze is al sinds de bouw in 1880 eigendom van zijn familie.

Aan de hand van opdrachtjes ontdekken de kinderen waar welke dieren in de boerderij stonden, hoeveel er waren en ze mogen de geluiden van de dieren nadoen.

De verschillen tussen de boerderij vroeger en nu worden verder uitgediept.

De kinderen leren hoe je met behulp van gereedschappen het werk minder zwaar kunt maken en krijgen een totaalervaring van deze bijzondere boerderij.

——–

Inbreng ouders

Begeleiding vanuit de school naar Lammerburen: Elke groep van maximaal 6 kinderen wordt door 1 ouder begeleid. Het is noodzakelijk dat de ouders van te voren de handleiding kunnen inzien i.v.m. het kunnen bieden van hulp bij het maken van de opdrachten. ————————————————————————————————————————–

ICT-gebruik

Het digibord wordt gebruikt tijdens de klassikale uitleg.

De vragen en de presentatie zijn geschikt voor klassikale behandeling.

pagina 1 van 2                                                                                                                   HET IS STIL OP DE BOERDERIJ

onderwerp: materieel erfgoed                                                                                                             groep 3-4

Praktische informatie Tijdsduur                      : Voorbereidende activiteit 60 – 90 minuten

Museumbezoek maximaal 120 minuten

Thema                             :  de betekenis van de boerderijen in het landschap

Kerndoelen                   :2, 12, 40, 51, 52 en 56

Periode                           : 2017 2018 2019

Aanvragen                     : www.cultuurclick.nl Contact instelling         : info@lammerburen.nl

Tijdens openingstijden: 0594-591474

Adres instelling            : Electraweg 4  9883 TB Oldehove Lesmateriaal uitleen  : info@lammerburen.nl

css.php