Ik heb samen met strobouwer Niels Kloppenburg www.stroenleem.nl mijn strotempel gebouwd, het is prachtig geworden!

 

Folly

Wikipedia zegt over folly:

“een met opzet nutteloos bouwwerk, geen ander doel dienend dan decoratie. Een romantisch element dat veel gebruikt werd op landgoederen en diende om te verrassen.”

 
Insteek van de gepresenteerde folly is gebaseerd op deze omschrijving. Deze folly heeft echter wel een specifieke functie, het tentoonstellen van kunst.

 

Vormgeving van het gebouw
De folly is acht meter hoog en heeft geen ramen. Het licht valt van bovenaf en via de metalen deur met veel glas binnen. Met eenvoudige middelen is zo een gebouw ontstaan met monumentale uitstraling, op het eerste gezicht zonder enige specifieke functie. Precies wat een folly behoort te zijn. Tegelijkertijd heeft het gebouw een bijna sacrale uitstraling. Het doet met zijn hoogte en gewelfde dak denken aan een kapel.

De ruimte krijgt door het lichtdoorlatende zeildoek een bijzonder serene sfeer en is bij uitstek geschikt als expositieruimte en voor het ten gehore brengen van poëzie en drama. Een plek waar de toeschouwer kan reflecteren op zijn omgeving en bestaan, zoals ooit de kerk de functie van bezinning had.
Met goed geplaatste verlichting zal het object ook ’s avonds een bijzondere uitstraling hebben.

 

Locatie
De maat en hoogte van het gebouw vraagt om ruimte.
Passend bij de landschapsstijl, moet het gebouw als bij verrassing ontdekt worden, dus zeker niet in een as staan. Het Ezelsveld lijkt me daarvoor de meest geschikte locatie, bij de cirkelvijver zou een goede tweede optie zijn. Het gebouw krijgt een plek overhoeks ten opzichte van het pad om daarmee het monumentale karakter van de vorm te nuanceren.

Materiaalkeuze
In het gebied rond Slochteren is er op dit moment veel aandacht voor de aardbevingen. Daarmee is  in de materiaalkeuze rekening gehouden door voor strobouw te kiezen, bij uitstek een aardbevingsbestendig materiaal. Bovendien is strobouw een materiaal dat in de omgeving in ruime mate aanwezig is.

Het gebouw is volledig demontabel en alle materialen zijn opnieuw te gebruiken.
Extra bonus is het verouderingsproces dat bij stro duidelijk zichtbaar is, het materiaal zal in de loop der jaren langzaam vergrijzen. Daarbij is er in de detaillering natuurlijk wel opgelet dat de materialen de gewenste tijd goed behouden blijven.

 Bouwmethode
Het strogebouw is opgebouwd met de zogenaamde Nebraska / load bearing methode, waarbij het stro op spanning wordt gebracht met behulp van een houten onder- en bovenrand in combinatie met spanbanden.
Voor  de gewenste monumentale uitstraling  wilden we deze banden liever niet het abstracte beeld van de stromassa laten verbreken. Daarom hebben we er voor gekozen om de spanning per laag strobalen op te bouwen.  De metalen draadeinden worden door de balen gestoken, aan beide zijde met houten latten verbonden en op spanning gebracht door moeren op de draadeinden te schroeven en aan te spannen.

 zie persbericht :

 

css.php