Nicolaaskerk Kloosterburen

we gaan met dit project deelnemen aan de pilot duurzaamheid rijksmonumenten van OCW

De Nicolaaskerk in de SintJansstraat staat al enkele jaren leeg en vraagt om herbestemming. SintJan heeft een conceptplan ontwikkeld om de kerk een nieuwe functie in het dorp te geven

Een belangrijke wens is om de kerk , beter dan nu, geschikt te maken als gemeenschapsruimte.
In de ruimte zouden feesten, bijeenkomsten en voorstellingen gehouden moeten kunnen worden.
Daarnaast was er de wens voor een vaste werkplek voor de hulppost van de ambulante zorg van Kloosterburen.
Verder zou het gebouw comfortabeler moeten worden, beter geïsoleerd, zuiniger met energie en een prettiger binnenklimaat.
Voor de verschillende functies zouden extra toiletten en een grotere keuken ook wenselijk zijn.
Een extra wens die gaandeweg naar voren kwam, was om de toegang van de ruimte via de toren te laten verlopen.

Basis van het ontwerp is een goed geïsoleerde schil aan de binnenzijde, voorzetramen voorzien van dubbel glas en vloerverwarming.
In de kerkzaal wordt aan de zijde van de toren een grote tribune geplaatst. Dit meubel regelt verschillende zaken; begeleiding van de hoofdentree via de toren, het creëert ruimte voor de nieuwe toiletten en voor de garderobe.
Daarnaast creëert het twee werkplekken op de verdieping van de tribune.
De tafel van de werkplekken is scharnierend aan de kerkmuur bevestigd en kan omhoog worden gehaald, op het moment dat de ruimte voor voorstellingen wordt gebruikt.
Aan de zijde van de huidige entree met toilet en keukentje, wordt één grote ruimte gemaakt voor de keuken, de huidige entree wordt daarmee dienstentree.
De nieuwe toegang tot de kerkzaal wordt door een opeenvolging van ruimtes, toren, garderobe, entree, gedramatiseerd en geeft het gevoel alsof je een arena betreedt.
De preekstoel wordt in dit voorstel verwijderd, het orgel blijft aanwezig en vormt nu het pronkstuk, bij betreden van de kerkzaal.
De tribune vormt de verbeelding van het profane gebruik van de voormalige kerk en is een uitvergrootte versie van de preekstoel, die iedereen mag beklimmen.
Op de tribune bevindt men zich op gelijke hoogte als de onderzijde van de kerkramen. Je kunt vanaf hier niet alleen de lucht zien, maar de gehele omgeving. Dit geeft een extra beleving aan de ruimte en maakt het nieuwe gebruik ook van buiten zichtbaar.
De tribune creëert nieuwe plekken, de kerkzaal blijft als geheel intact, maar is nu op meerdere manieren te ervaren.
Zie ook www.sintjankloosterburen.nl