Gezondheids centrum Smilde


De locatie grenst grotendeels aan openbaar gebied, met aan de ene kant een voetpad met een mooie oude bomenlaan, aan de andere de hoofdontsluitingsweg van de woonwijk en de derde kant De Molenwijk. Dit is een oude ontsluitingsweg met daarnaast een klein kanaal. Deze ‘openbare’ locatie vroeg om een alzijdig gebouw.

Het gezondheidscentrum heeft twee entrees, één vanaf de parkeerplaats en één direct aan de hoofdweg. De entrees zijn met elkaar verbonden door een binnenstraat, tevens het centrum van het gezondheidscentrum. Alle functies worden vanuit deze binnenstraat ontsloten.

De appartementen boven het centrum zijn verdeeld in drie kleine blokken van zes appartementen, steeds drie per laag. De woningen zijn toegankelijk vanuit een overdekt binnengebied, waarbij elk blok een andere oriëntatie heeft.
Alle woonkamers zijn straatgericht. Om het uitzicht te benadrukken zijn de blokken aan deze kant omvat met een zinken kader en voorzien van grote puien,
Alle andere gevels zijn voorzien van kleinere ramen in metselwerk.

Ontworpen bij KLEIN architecten